DARYK. Uogienės, kurių nereikia virti

 (5)
Kaip bendravimas pažengė technologijomis, taip ir maisto gaminimas. Uogienes irgi ruošiame kitaip nei prieš 200 metų...
DARYK. Uogienės, kurių nereikia virti
© Shutterstock nuotr.

Visada buva skeptiška ir kandi: man atrodo kvailoka uogas užpilti tonomis cukraus ir keletą valandų visa tai virti ant viryklės. Aišku, mūsų protėviai ne itin daug žinojo apie vitaminus, tačiau mes juk žinome, ar ne? 

Juo labiau, kad šiandieninės šeimininkės turi tiek buitinės technikos, tiek pagalbininkų, tačiau ji atvirkščiai proporcinga šeimos dydžiui. Nebėra prasmės prikonservuoti dviejų lentynų keturiomis eilėmis visokių agurkėlių, pomidorų bei uogienių. Geriausias sprendimas - pagaminti uogienę, kuri būtų ir gardi, ir išsaugotų vitaminus.

Kokias uogas pasirinkti?

Manau, jog viena skaniausių „žalių" uogienė yra aviečių, žemuogių (braškių), raudonųjų ir juodųjų serbentų, sausmedžio vaisių, vaivorų, mėlynių ir šaltalankių. Daugelis mano draugių drąsiai eksperimentuoja, maišydamos uogų skonius. Pats žymiausias mišinys - braškės arba avietės ir sausmedžio vaisiai. Tačiau galimi ir tokie deriniai: aviečių su šaltalankiu arba putino uogomis, su agrastais, serbentais ir mėlynėmis. Avietės sušvelnins gamtinį šitų uogų kartumą, o mainais gaus begalę vitaminų.

Kai kuriuose Lietuvos rajonuose populiarios šviežios uogienės iš spanguolių ir bruknių. Į šitas uogas galima apskritai nedėti cukraus, nes jose daug benzoino rūgšties, kuri yra geras konservantas. Jas tiesiog užpila atšaldytu verdančiu vandeniu (santykis 0,5 litro - 1 kilogramui uogų). Į vandenį galima įberti šiek tiek cinamono, gvazdikėlių.

Kaip apskaičiuoti cukraus kiekį?

Tradiciškai uogų ir cukraus santykis 1:1-1,5. Tačiau ne visada būtent taip išeina: cukraus kiekis tiesiogiai priklauso nuo uogų rūšies, nuo jų saldumo, gamtinių standiklių ir konservuojančių savybių, pagaliau - paties cukraus kokybės.

Todėl iš pradžių gerai ištyrinėkime uogas. Pačios „imliausios cukrui" - braškės, avietės, gervuogės. Taip yra todėl, kad jose daug vandens, o cukraus ar standinančių medžiagų yra mažiau.

O kartą mes su vyru susiginčijome, kas šeimoje pats šauniausias ir šeimyniškiausias. O prasidėjo viskas ties puodu su avietėmis. Ričardas tvirtino, kad santykis turi būti 1:1, o aš - kad 1:2. Avietės tos buvo sutežusios, vandeningos ir ne itin saldžios (buvo lietinga vasara). OK, sakau, štai tau pusė aviečių, o štai - man ir darykime, kaip manome esant reikalinga. Žiema bus teisėja. Ji ir pateisėjavo... Ričardo avietės buvo vartojamos kaip likeris, nes pradėjo rūgti netgi šaldytuve, o maniškę skaniai valgėme iki pat balandžio.

Kad uogienė nesurūgtų

Tam, kad uogienė išliktų uogiene, o ne virstų naminiu likeriu, reikia laikytis tik 3 taisyklių:
1. Uogos turi būti švarios, šviežios ir sunokusios.
2. Uogienės laikymo stiklainiai - sterilūs.
3. Laikyti nevirtą uogienę reikia šaldytuve arba rūsyje.
Kartais uogienė padengiama cukraus sluoksniu (1-1,5 cm), kad susidarytų „kamštis", kuris apsaugotų uogienę nuo rūgimo.

Kuo smulkinti?

O štai čia yra dar viena pavojinga tema, dėl kurios susikryžiuoja senų laikų fanatikų - grūstuvės riterių ir aukštųjų technologijų epochos žmogaus su jo maišytuvu -špagos. Tačiau bet koks kraštutinumas nėra gerai, geriausia rinktis pagal aplinkybes.

Štai sveikas protas diktuoja mums: gaminant šviežią braškių uogienę 4 mažiems indeliams tikrai neverta teršti maišytuvo. Braškės - švelnios uogos, puikiai susitrina grūstuve arba bulvių košės trintuve. O jei jau darbuojatės su šaltalankiais, serbentais arba agrastais (o dar su dešimčia kilogramų uogų), tuomet be maišytuvo (blogiausiu atveju - mėsos malimo mašinėlės) tikrai neišsiversite. 

Kur laikyti?

Paprastai šviežia uogienė, kaip jau minėjau, laikoma šaldytuve arba rūsyje, jei, aišku, tokį turite. Rudens ir žiemos mėnesiais stiklainius galima laikyti balkone, lodžijoje: didelis cukraus kiekis neleidžia uogienei užšalti.

Neverdamos uogienės receptai

Agrastų uogienė. Nesunokusias žalias agrastų uogas (kai sėklos jose dar netvirtos) nuplaukite, nudžiovinkite, sumalkite mėsos malimo mašinėle arba sutrinkite maišytuvu, sumaišykite su cukrumi santykiu 1:1,5, sudėkite į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius ir padėkite laikymui į šaldytuvą.

Serbentų uogienė. Serbentus nurinkite nuo šakelių, nuplaukite vandeniu, nudžiovinkite, susmulkinkite maišytuvu. Serbentų masę sumaišykite su cukrumi (1 dalį serbentų sumaišykite su 1,5-2 dalimis cukraus). Išpilstykite uogienę į sterilius stiklainius, uždenkite dangteliais ir saugokite šaltoje vietoje.

Uogienė iš aviečių arba gervuogių. Ką tik surinktas avietes ir gervuoges perrinkite, nusakbykite kotelius. Neplaukite! Uogas sumaišykite su cukrumi (1 dalį uogų sumaišykite su 1,5-2 dalimis cukraus), sudėkite į sterilizuotus stiklainius, uždenkite dangteliais ir saugokite šaltoje vietoje.

Žalia uogienė iš amerikinės akos. Amerikinės akos vaisius kruopščiai nuplaukite, nupjaukite sausus žiedynus. Sumalkite mėsos malimo mašinėle. Kruopščiai sumaišykite su cukrumi. Sudėkite į sterilizuotus stiklainius, užsukite ir laikykite šaldytuve.

Tokiu pat būdu galima pagaminti žalią uogienę iš spanguolių ir bruknių, putino uogų ir mėlynių, o taip pat iš bet kokių uogų, kurias norite išsaugoti šviežias.

www.raut.ru
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Skanios

Jums tikrai patiks: piemenėlių pyragas iš bulvių (1)

Manote, kad pyragai turi būti saldūs? Labai klystate. Vieni gardžiausių tie, kur pagardinti mėsa ar daržovėmis. Vieno tokio receptą siūlome ir jums.

Paprasčiau nebūna: čeburekai iš vaflių! (2)

Kai orai nelepina vasarišku karščiu, daugiau laiko norime praleisti namuose, mėgautis sočiais patiekalais ir pasinerti į kulinarinius eksperimentus. Šį kartą siūlome išbandyti čeburekų receptą, kuriuos pagaminsite neįtikėtinai greitai.

Ypatingi koldūnai iš Gruzijos (2)

Tiesa, galbūt vadinti koldūnais jų nederėtų – tai chinkaliai, Rytų Gruzijoje atsiradęs tradicinis valgis. Išvaizda jie kiek primena ir koldūnus, ir raviolius, tačiau išsiskiria daugybe klostelių, uodegėle viršuje ir specifiniu valgymo būdu. Palepinkite šeimą netikėtu valgiu iš gardžia virtuve garsėjančios Gruzijos.

Naujas marinavimo būdas: saldžiarūgštės agurkų salotos (4)

Siūlome jums dar vieną labai gardų agurkėlių marinavimo būdą. Šias salotas pagaminsite labai greitai ir jau po kelių valandų galėsite mėgautis ypatingu jų skoniu.

Lengvai pagaminamas naminis šakočio pyragas (3)

Jei mėgstate šakotį, tai būkite tikri, neatsispirsite ir šiam skanėstui, kurį lengvai galite pačios pasigaminti namuose. Traškus, lengvas, labai kvapnus ir abejingų nepaliksiantis pyragas, kurį siūlome išbandyti ir jums.

Anytos receptas: greitai rauginti agurkai (13)

Jei atsibodo žali ir marinuoti agurkai, norite kažko labai gaivaus, maloniai sūraus ir traškaus... Siūlome jums greitai užraugiamų agurkų receptą. Jį šį savaitgali išbandžiau ir aš. Tiesą pasakius, agurkus raugiau pirmą kartą gyvenime! Receptą man atskleidė anyta – tikra virtuvės karalienė. Visi jos patiekalai labai gardūs ir pagaminti su meile, o receptai – patikrinti.

Virtų bulvių ir varškės apkepas Labai lengva pagaminti!

Mėgstate bulves? Juk turgelyje jau galima įsigyti šviežutėlių! Tuomet siūlome pasigaminti bulvių plokštainį su varške.

Labai gardus mėlynių pyragas su varške

Prasidėjus mėlynių sezonui, siūlome pasigaminti labai skanų, nebrangų ir greitą mėlynių pyragą.

Močiutės receptas: purios bandelės su vištiena (1)

Skanu ne tik saldžios bandelės, kartais norisi kažko sūraus, riebesnio ir sotesnio.

Tradiciniai šviežiai rauginti agurkai (4)

Kas gali būti skaniau už traškius šviežius agurkėlius? Juos smagu valgyti ir vienus, ir derinti su mėsos ar žuvies patiekalais.

Patys skaniausi: traškūs konservuoti agurkai (12)

Metas konservuoti agurkus, juk jų jau tiek daug mūsų daržuose ir turgeliuose! Jei mėgstate aštresnį maistą, šis receptas būtent jums!

Patys skaniausi šaltibarščiai su netikėtu ingredientu (35)

Prognozuojama, kad savaitgalis bus labai labai šiltas, tad kas gali būti geriau nei gaivių šaltibarščių dubenėlis?

Pačios skaniausios įdarytos bulvės Vos 3 ingredientai! (5)

Parduotuvėse ir turgeliuose jau galima rasti šviežių bulvių. Jos tokios skanios, kad pirštus apsilaižysite, tad verta iš jų gaminti pačius įvairiausius patiekalus.

Nekeptas tinginių tortas iš krekerių Tik 5 ingredientai! (5)

Šį kartą siūlome mūsų skaitytojos Indrės labai pamėgtą krekerių tortą. Ji teigia, kad toks skanėstas labai tinka karštoms vasaros dienoms, nes yra gaivus ir lengvas. Ji net nenaudoja cukraus, nes jo užtenka iš sausainukų.

Lengviau būti negali: sausainių tortas su zefyrais ir vyšniomis (3)

Patiems didžiausiems smaližiams pristatome mūsų skaitytojo Ritos receptą. Tai tortas, kuriam pagaminti reikės visų gardėsių: ir sausainių, ir zefyrų, ir vyšnių. Pabandom?