2012 m. liepos 21 d. 13:53

Kaip bendravimas pažengė technologijomis, taip ir maisto gaminimas. Uogienes irgi ruošiame kitaip nei prieš 200 metų...

Visada buva skeptiška ir kandi: man atrodo kvailoka uogas užpilti tonomis cukraus ir keletą valandų visa tai virti ant viryklės. Aišku, mūsų protėviai ne itin daug žinojo apie vitaminus, tačiau mes juk žinome, ar ne? 

Juo labiau, kad šiandieninės šeimininkės turi tiek buitinės technikos, tiek pagalbininkų, tačiau ji atvirkščiai proporcinga šeimos dydžiui. Nebėra prasmės prikonservuoti dviejų lentynų keturiomis eilėmis visokių agurkėlių, pomidorų bei uogienių. Geriausias sprendimas - pagaminti uogienę, kuri būtų ir gardi, ir išsaugotų vitaminus.

Kokias uogas pasirinkti?

Manau, jog viena skaniausių „žalių" uogienė yra aviečių, žemuogių (braškių), raudonųjų ir juodųjų serbentų, sausmedžio vaisių, vaivorų, mėlynių ir šaltalankių. Daugelis mano draugių drąsiai eksperimentuoja, maišydamos uogų skonius. Pats žymiausias mišinys - braškės arba avietės ir sausmedžio vaisiai. Tačiau galimi ir tokie deriniai: aviečių su šaltalankiu arba putino uogomis, su agrastais, serbentais ir mėlynėmis. Avietės sušvelnins gamtinį šitų uogų kartumą, o mainais gaus begalę vitaminų.

Kai kuriuose Lietuvos rajonuose populiarios šviežios uogienės iš spanguolių ir bruknių. Į šitas uogas galima apskritai nedėti cukraus, nes jose daug benzoino rūgšties, kuri yra geras konservantas. Jas tiesiog užpila atšaldytu verdančiu vandeniu (santykis 0,5 litro - 1 kilogramui uogų). Į vandenį galima įberti šiek tiek cinamono, gvazdikėlių.

Kaip apskaičiuoti cukraus kiekį?

Tradiciškai uogų ir cukraus santykis 1:1-1,5. Tačiau ne visada būtent taip išeina: cukraus kiekis tiesiogiai priklauso nuo uogų rūšies, nuo jų saldumo, gamtinių standiklių ir konservuojančių savybių, pagaliau - paties cukraus kokybės.

Todėl iš pradžių gerai ištyrinėkime uogas. Pačios „imliausios cukrui" - braškės, avietės, gervuogės. Taip yra todėl, kad jose daug vandens, o cukraus ar standinančių medžiagų yra mažiau.

O kartą mes su vyru susiginčijome, kas šeimoje pats šauniausias ir šeimyniškiausias. O prasidėjo viskas ties puodu su avietėmis. Ričardas tvirtino, kad santykis turi būti 1:1, o aš - kad 1:2. Avietės tos buvo sutežusios, vandeningos ir ne itin saldžios (buvo lietinga vasara). OK, sakau, štai tau pusė aviečių, o štai - man ir darykime, kaip manome esant reikalinga. Žiema bus teisėja. Ji ir pateisėjavo... Ričardo avietės buvo vartojamos kaip likeris, nes pradėjo rūgti netgi šaldytuve, o maniškę skaniai valgėme iki pat balandžio.

Kad uogienė nesurūgtų

Tam, kad uogienė išliktų uogiene, o ne virstų naminiu likeriu, reikia laikytis tik 3 taisyklių:
1. Uogos turi būti švarios, šviežios ir sunokusios.
2. Uogienės laikymo stiklainiai - sterilūs.
3. Laikyti nevirtą uogienę reikia šaldytuve arba rūsyje.
Kartais uogienė padengiama cukraus sluoksniu (1-1,5 cm), kad susidarytų „kamštis", kuris apsaugotų uogienę nuo rūgimo.

Kuo smulkinti?

O štai čia yra dar viena pavojinga tema, dėl kurios susikryžiuoja senų laikų fanatikų - grūstuvės riterių ir aukštųjų technologijų epochos žmogaus su jo maišytuvu -špagos. Tačiau bet koks kraštutinumas nėra gerai, geriausia rinktis pagal aplinkybes.

Štai sveikas protas diktuoja mums: gaminant šviežią braškių uogienę 4 mažiems indeliams tikrai neverta teršti maišytuvo. Braškės - švelnios uogos, puikiai susitrina grūstuve arba bulvių košės trintuve. O jei jau darbuojatės su šaltalankiais, serbentais arba agrastais (o dar su dešimčia kilogramų uogų), tuomet be maišytuvo (blogiausiu atveju - mėsos malimo mašinėlės) tikrai neišsiversite. 

Kur laikyti?

Paprastai šviežia uogienė, kaip jau minėjau, laikoma šaldytuve arba rūsyje, jei, aišku, tokį turite. Rudens ir žiemos mėnesiais stiklainius galima laikyti balkone, lodžijoje: didelis cukraus kiekis neleidžia uogienei užšalti.

Neverdamos uogienės receptai

Agrastų uogienė. Nesunokusias žalias agrastų uogas (kai sėklos jose dar netvirtos) nuplaukite, nudžiovinkite, sumalkite mėsos malimo mašinėle arba sutrinkite maišytuvu, sumaišykite su cukrumi santykiu 1:1,5, sudėkite į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius ir padėkite laikymui į šaldytuvą.

Serbentų uogienė. Serbentus nurinkite nuo šakelių, nuplaukite vandeniu, nudžiovinkite, susmulkinkite maišytuvu. Serbentų masę sumaišykite su cukrumi (1 dalį serbentų sumaišykite su 1,5-2 dalimis cukraus). Išpilstykite uogienę į sterilius stiklainius, uždenkite dangteliais ir saugokite šaltoje vietoje.

Uogienė iš aviečių arba gervuogių. Ką tik surinktas avietes ir gervuoges perrinkite, nusakbykite kotelius. Neplaukite! Uogas sumaišykite su cukrumi (1 dalį uogų sumaišykite su 1,5-2 dalimis cukraus), sudėkite į sterilizuotus stiklainius, uždenkite dangteliais ir saugokite šaltoje vietoje.

Žalia uogienė iš amerikinės akos. Amerikinės akos vaisius kruopščiai nuplaukite, nupjaukite sausus žiedynus. Sumalkite mėsos malimo mašinėle. Kruopščiai sumaišykite su cukrumi. Sudėkite į sterilizuotus stiklainius, užsukite ir laikykite šaldytuve.

Tokiu pat būdu galima pagaminti žalią uogienę iš spanguolių ir bruknių, putino uogų ir mėlynių, o taip pat iš bet kokių uogų, kurias norite išsaugoti šviežias.

Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinakte su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus
Avinas

21.03-19.04

Jautis

20.04-20.05

Dvyniai

21.05-21.06

Vėžys

22.06-22.07

Liūtas

23.07-22.08

Mergelė

23.08-22.09

Svarstyklės

23.09-23.10

Skorpionas

24.10-22.11

Šaulys

23.11-21.12

Ožiaragis

22.12-19.01

Vandenis

20.01-18.02

Žuvys

19.02-20.03