Ne kartą rašyta apie tabako žalą, tačiau niekas netyrė, kaip kaljano dūmas veikia organizmą. Tą ištirti užsimojo patys egiptiečių mokslininkai drauge su kolegomis iš Kanados. Ypač jie dėmesį sutelkė į marihuanos (žolės) bei įvairių žolelių mišinių, kurie kartais maišomi į kaljano tabaką, poveikį. Ir ką? Nustatyta, kad reguliarus marihuanos rūkymas vyrams sukelia rimtų erekcijos problemų.

Nauji tyrimų rezultatai visiškai prieštarauja tiems, kurie buvo atlikti prieš beveik trisdešimt metų. Tada ekperimentais buvo įrodyta, kad marihuana (cannabis) veikia kaip afrodiziakas: 75 procentai tyrime dalyvavusiųjų vyrų tvirtino, kad parūkę pajuto geresnę lytinio gyvenimo kokybę. Tačiau kažkodėl buvo ne taip garsiai akcentuota, kad kaljano mėgėjai du kartus dažniau turi erekcijos sutrikimų nei nerūkantys.

O naujausio tyrimo duomenys tą tiesą tik patvirtina. Menkutės žolės dozės iš tiesų gali stimuliuoti seksualinį aktyvumą, tačiau - tik trumpai. O jei kaljanas rūkomas nuolat, vyras gali tapti impotentu. Dėl ko? Žolė bei narkotinių žolelių mišiniai neigiamai veikia lygiuosius raumenis, o varpa sudaryta iš 80 procentų tokio tipo raumenų.